Apabila menghantar Bitcoins ke wallet Remitano anda, anda perlu menunggu satu pengesahan dari network Bitcoin, yang mengambil masa kira-kira 10-60 minit. Transaksi antara wallet Remitano adalah segera. Apabila mengeluarkan Bitcoins pada wallet anda, itu akan mengambil masa beberapa minit untuk menandatangani dan menyampaikan transaksi BTC, jadi sila menunggu.

Saya telah menunggu selama 60 minit dan transaksi saya masih belum selesai, sekarang apa?

Network Bitcoin mungkin mengalami kesesakan, dalam kes ini urus niaga akan mengambil masa yang lama untuk diselesaikan.

Urus niaga Bitcoin perlu disahkan oleh network Bitcoin. Apabila transaksi dilakukan, ia akan dihantar ke kolam transaksi dari mana ia dibundle ke dalam block yang miners Bitcoin mengesahkannya melalui mining. Block akan di miners kurang lebih setiap sepuluh minit dan hanya sejumlah transaksi yang hanya dimuatkan ke dalam satu block. Kadang-kadang blok boleh mengambil lebih lama atau lebih sedikit masa untuk mining. Pada masa-masa yang jarang berlaku, terdapat beberapa jam diantara block yang berjaya. Ini bermakna bahawa urus niaga yang tidak disahkan semakin besar daripada apa yang boleh dimuatkan ke dalam satu block, menjadikannya mengambil masa yang lama untuk mengesahkan transaksi. Masa transaksi telah dimasukkan ke dalam block dan di mining, ia telah sekali disahkan. Apabila pengesahan transaksi adalah 1, transaksi akan muncul dalam wallet penerima. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pengesahan pada Wikipedia Bitcoin dan anda dapat melihat jumlah transaksi yang belum disahkan masa ini pada network Bitcoin di sini.

Untuk menyemak status transaksi Bitcoin anda

Anda perlu tahu ID transaksi  (ID TX) atau alamat wallet penerima (kelihatan seperti: 1JF7RrjBzmVymz3cFeGWA7iVg3y6UXxyg) dan jumlah Bitcoins dipindahkan. Di Remitano.com anda boleh mendapatkan maklumat transaksi dari sejarah transaksi wallet anda setelah anda transfer.

Pergi ke https://blockchain.info/.

Taip alamat penerima atau ID transaksi (TXID) ke dalam Search Field. Gunakan jumlah Bitcoin untuk mengenali transaksi dengan cepat jika alamat penerima mempunyai beberapa transaksi yang masuk.

Klik transaksi untuk melihat lebih banyak maklumat mengenainya

Cari di mana ia menunjukkan anda berapa banyak pengesahan transaksi yang ada.

Sekiranya transaksi anda mempunyai ...

  • ... lebih daripada enam pengesahan: wallet penerima sepatutnya menerima transaksi. Sila hubungi wallet provider penerima sekiranya transaksi masih tidak muncul dalam wallet penerima.

  •  ... 0-6 disahkan atau belum disahkan: transaksi telah meninggalkan wallet penghantaran dan masih berada dijalan.

  •  ... anda tidak dapat mencari transaksi: transaksi tidak pernah meninggalkan dari wallet penghantaran. Hubungi provider wallet penghantaran.


Pada masa ini jumlah minimum yang anda boleh hantar ke Remitano adalah 0.0005 BTC. Deposit Bitcoin kurang daripada itu tidak akan diproses.

Did this answer your question?