USDT adalah aset cryptocurrency yang dikeluarkan pada blockchain Bitcoin melalui Omni Layer Protocol. Setiap unit USDT ini disokong oleh U.S. Dollar yang disimpan dalam Tether Limited dan boleh ditebus melalui Platform Tether. USDT boleh dipindahkan, disimpan, dan dibelanjakan seperti bitcoin atau cryptocurrency yang lain, user boleh melakukan transaksi dan menyimpan tethers dengan wallet yang membolehkan Layer Omni seperti Ambisafe, Transaction Holy atau Omni Wallet.

USDT dan mata wang Tether lain diciptakan untuk memudahkan transfer mata wang negara, menyediakan pengguna Bitcoin dengan alternatif yang stabil, untuk menyediakan alternatif audit pertukaran dan wallet yang tidak boleh dipercayai. USDT menyediakan alternatif kepada method  Proof Of Solvency dengan memperkenalkan Proof of Reserves Process.

Dalam sistem Tether Proof of Reserves, jumlah USDT yang diedarkan dapat dengan mudah diperiksa pada Blockchain Bitcoin melalui alat yang disediakan di Omnichest.info, sementara jumlah yang sama dengan USD yang dipegang telah disetujui dengan menerbitkan baki bank dan mengalami audit berkala oleh profesional.

Gunakan Kes untuk Individu

USDT menawarkan penyelesaian untuk pelbagai pelabur individu mengikut whitepaper mereka. Dari trader sehari-hari, pelabur jangka panjang yang ingin menyimpan Bitcoins mereka dengan selamat, para pembeli teknologi yang mencari cara untuk mengelakkan yuran kad kredit atau mengekalkan privasi mereka, pengguna falsafah yang ingin mengubah dunia, kepada mereka yang ingin menerima pembayaran secara global dengan lebih berkesan; mereka yang berada di negara dunia bahagian ketiga mencari akses kepada perkhidmatan kewangan buat kali pertama, developers yang ingin menciptakan teknologi baru, dan kepada semua orang yang telah menemui banyak kegunaan untuk Bitcoin. Aplikasi utama USDT adalah berikut:

  • Bertransaksi dalam nilai USD / fiat, pseudo tanpa nama/ tanpa perantara 

  • Cold Store nilai USD / fiat dengan mengamankam kunci persendirian sendiri

  • Elakkan risiko menyimpan fiat di bursa bertukar dengan mudahnya bergerak masuk dan keluar dari bursa

  • Elakkan daripada membuka akaun bank fiat untuk menyimpan nilai fiat

  • Senang meningkatkan aplikasi yang berfungsi dengan bitcoin untuk turut menyokong tethering

  • Apa sahaja yang boleh dilakukan dengan Bitcoin sebagai individu juga boleh dilakukan dengan tethering

Untuk menyimpulkan, USDT dengan bantuan Bitcoin Blockchain berusaha untuk menyediakan pengguna dengan harga yang stabil untuk aset dan mata wang negara dengan cara yang selamat dan transparan.

(Rujukan: Blog okex, cryptocompare)

Did this answer your question?